Νησί - φάντασμα στις ακτές της Ιαπωνίας


Φωτογραφίες από τη «στοιχειωμένη» Gunkanjima

Ερημωμένη, σχεδόν υπό κατάρρευση και βγαλμένη σαν από ταινία τρόμου, δίνει στους επισκέπτες την εντύπωση ότι έχουν εισέλθει σε εμπόλεμη ζώνη.

Η Gunkanjima, ένα απομονωμένο και εγκαταλελειμμένο νησί γεμάτο με πελώρια τσιμεντένια κτίρια είναι το πιο ερημωμένο μέρος του πλανήτη. Τόσο ερημωμένο για την ακρίβεια που θα μπορούσε άνετα να κάνει κάποιον να πιστέψει ότι είναι στοιχειωμένο.

Το πραγματικό όνομα της Gunkanjima που στα ελληνικά σημαίνει πεδίο μάχης, είναι Hashima. Αποτελεί ένα από τα 505 συνολικά ακατοίκητα νησιά στα ανοιχτά της Ιαπωνίας και βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Ναγκασάκι.

Η Gunkanjima κάποτε δεν ήταν παρά ένας μικρός ύφαλος, όταν όμως έγινε η ανακάλυψη του χαλκού το 1810, μετατράπηκε την περίοδο εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας σε ένα μέρος όπου φτιάχτηκαν τα ορυχεία.

Η αντικατάσταση του χαλκού από πετρέλαιο ήταν αυτή που σήμανε το κλείσιμο των ορυχείων της Ιαπωνίας το 1974. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών από το κλείσιμο τους όλοι οι εργάτες μαζί με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν το νησί αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντα τους.

Ακόμη και 35 χρόνια μετά την ερήμωση του νησιού απαγορευόταν στα πλοία να δέσουν στο νησί. Η απαγόρευση ήρθη μόλις το 2009 αν και ακόμη και σήμερα δεν επιτρέπεται στους επισκέπτες να περιπλανηθούν στα ενδότερα του νησιού.

H Gunkanjima αποτελεί όπως είναι λογικό μαγνήτη για πολλούς τουρίστες που αγαπούν την περιπέτεια και θέλουν να περιηγηθούν σε ένα μέρος που θα έβλεπαν μόνο σε κινηματογραφικά στούντιο ή στα όνειρα τους.

Το νησί κατοικείτο ανάμεσα στο 1887 και το 1974, ωστόσο το 1959 ήταν η χρονιά τους περισσότερους κατοίκους οι οποίοι έφτασαν τους 5.259.














Σχόλια